Onnen hetkiä vanhassa pankkisalissa

On vappuaatto ja olemme Hyvinkään Hämeenkadulla sijaitsevan Pankkitalon edessä. Aurinko paistaa, ilmapallot heiluvat kevyessä tuulessa ja musiikki soi, kuuluen avoimesta ovesta kadulle. Kurkistetaan sisään.

Tulemme Onnensillan tiloihin jossa on menossa iltapäivän karaoke. Tunnelma on mukaansa tempaava ja monet tutut laulut vievätkin mukaansa osaavien solistien esittäminä. Vappuaaton tunnelmaa nostaa ilmapallojen ja serpentiinin lisäksi tarjolla oleva sima ja munkit. Osa paikallaolijoista on intoutunut musiikin kuuntelun lomassa tekemään käsitöitä ja vaihtamaan kuulumisia tuttujen kera.

Tuntuu, että tästä ei vapaaehtoistyöhön perustuva kerhotoiminta voi parantua. Haastatellaanpa Hyvinkään yhdistykset ry:n toiminnanjohtaja Anni Rekilää toiminnasta. Kuulemme, että vappuaattona paikalle on tullut tai jo käynyt iltapäivä yhden aikaan yli 150 kävijää. Ja ovesta tulee tasaisesti uusia vieraita. Päivä on selvästi suosittu.

”Uudet ja esteettömät tilamme keskustassa pääkadun varrella ovat saaneet suosiota. Toki päivien vierailijamäärät vaihtelevat, mutta olemme saaneet toiminnan vauhtiin mukavasti ja käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä, toteaa Rekilä. Koska tilat ovat väliaikaiset ja niihin ei ole rakennettu esimerkiksi erillisiä huoneita, niin se toki aiheuttaa oman järjestelynsä ja rajoittaa toimintaa niin, että tiettyjä asioita ei voi tehdä yhtä aikaa. Mutta kokonaisuuteen olemme tyytyväisiä" sanoo Rekilä.

"Haluammekin kiittää Rentto Oy:tä, että he mahdollistivat toiminnan jatkumisen tukemalla tilaratkaisussa, kun menetimme aiemmat tilamme tulipalon vuoksi. Saimme toiminnan jatkumaan pienen keskeytyksen jälkeen" Rekilä kiittelee.

”Hyvinkäällä, kuten monella muullakin paikkakunnalla, nämä vanhat kadunvarren liiketilat, ne entiset kauppapaikat, ovat murroksen keskellä. Niiden entinen liiketoiminta on muuttanut muotoansa, siirtynyt toisaalle tai loppunut kokonaan. Se on ollut vääjäämätön kehitys ja moni on varmasti nähnyt sen seurauksen katsellessaan tyhjiä liiketiloja eri kaupungeissa kulkiessaan. Murros tulee vielä kestämään ja ajan myötä nämäkin paikat löytänevät uudet käyttäjänsä. Omistajan näkökulmasta, valitettavasti, se uusi käyttö löytyy usein myös putoavien vuokrien vuoksi. Nykyään nämä ovatkin usein varsin hyvä vaihtoehto toimistoa hakevalle tai yhteisölliseen toimintaan, kun entisellä toimiston vuokrahinnalla saa myös näkyvyyden ja mainospaikan" toteaa Rentto Oy:n kiinteistöjohtaja Mika Nurminen.

”Kun kuulimme Onnensillan ikävästä onnettomuudesta, olimme heihin yhteydessä, koska meillä oli toimintaan sopivia tiloja. Kun selvisi, että pääosin vapaaehtoistoimintaan tukeutuvalla yhteisöllä on omat talousrajoitteensa tilavuokrien suhteen, niin päätimme Rentto Oy:ssä lähteä osaltamme tukemaan toimintaa tilan vuokrauksen kautta. Tämä toiminta on mielestämme arvostettavaa ja arvokasta. Täällä Onnensillassa voimme todeta tehneemme hyvän päätöksen, iloitsee Nurminen.”

Tänään vappuaattona, on helppo todeta ja olla yhtä mieltä, että toiminnalle on selvästi tarvetta ja tilausta. Kullekin kävijälle löytyy sopivaa tekemistä ja ennen kaikkea yhdessäoloa. Täällä kukaan ei ole yksin.

Vapaaehtoisten ohjaamat, kaikille avoimet ja maksuttomat ryhmät toimivat paitsi täällä Pankkitalossa, mutta myös muualla Hyvinkäällä. Kerhoja ja aktiviteetteja on moninaisia: bingoa, digitaitoja, erilaisia pelejä jne. Toimintaan voi osallistua myös vain tulemalla paikalle viettämään aikaa. Kuulimme myös tänään, että Onnensillan toiminta kehittyy tasaisesti ja uusia toimintoja tulee uusien vapaaehtoisvetäjien myötä. Se oli hienoa kuulla.

Poistumme Onnensillasta hymyssä suin karaoken jatkuessa.

kuva 2    kuva 4