Kahden klassikon tiet erkanevat

Tyhjät huoneet, vain kauniin alkukesän auringonsäteet täyttävät tyhjiä seiniä ja lattioita. Teatteritoiminta, pukuvuokraamo ja Hyvinkäänkatu 6:n vanha puurakennus kuuluvat yhteen. Vaan ei enää. 

Melkein 30-vuotta kulkivat Hyvinkään vanhimpiin kuuluva liikerakennus ja yrittäjä Eeva Mantereen omistama Hyvinkään Naamiaispalvelu yhtä matkaa. Kaikki alkoi 1995 ja lukemattomat ovat asiakastarinat ja kokemukset, mitä näiden seinien sisällä on nähty ja koettu. Lukemattomia ovat myös ne tunnit, jotka Eeva Mantere on tiloissa viettänyt ommellen tai muuten töitä tehden valmistellessaan pukuja teatteriin tai muille asiakkaille vuokrattavaksi. ”Miten ihmeessä kaikkeen riitti aikaa", Eeva toteaa nyt.

Miksi juuri Hyvinkäänkatu 6, nykyään rustiikkinen rakennus, josta joku voisi sanoa muutakin, valikoitui liikepaikaksi? 

”Paikka oli keskeinen ja siten helposti saavutettavissa. Myös talon tunnelma on ainutlaatuinen ja kodikas. Moni asia ei ole ihan justiinsa, mutta kumminkin toimii,” Eeva sanoo. ”Vaikea sitä on selittää. Takapihan kaadettuja puita kaipaan vieläkin.”  Lämmin oli tunnelma myös silloin, kun Rentton isännöitsijä Tomi Hänninen kävi ojentamassa Eevalle kukat vuosien yhteistyöstä ja ansiokkaasta toiminnasta kulttuurin parissa Hyvinkäällä ja toivottamassa hyvää jatkoa. 

Näin on ajatellut moni muukin paikan toimija ja yrittäjä, sillä monella on paikassa todella pitkä historia ja joillakin historiaa kirjoitetaan vieläkin. Eevan haastattelua tehdessä muisteltiin mm. vanhaa naapuria, Mannerjoen rautakauppaa, joka myös toimi talossa pitkään. Rentto Oy tuli kiinteistön omistajaksi kesällä 2018 jolloin rakennuksessa toimi kolme yritystä, jotka olivat olleet siellä 90-luvulta asti. Edellä mainittujen lisäksi mainitaan Jouni Määtän JPM Electronics joka toimii edelleen.  

Kysyimme Eevalta myös kokemuksia ja muistoja vuosien varrelta. 

”Aluksi perustettiin kahden kollegan kanssa Hyvinkäänkadulle ohjelmatoimisto. Sen toiminta-ajatuksena oli järjestää ja välittää ohjelmaa ja tilaisuuksia. Se sijaitsi alkuun kadun toisella puolella, josta muutettiin tähän. Samassa yhteydessä tarjottiin myös puvustuspalveluja josta syntyi pukuvuokraamo”, Eeva muistelee.  

Ohjelmatoimisto jäi muiden kiireiden jalkoihin, mutta Putsku jäi, jota Eeva jäi pyörittämään yksin. Päivät pankissa ja illat Putskulla oli Eevan päivärytmi. 

” Putskun tilat ovat olleet vuosien varrella hyvä kokoontumispaikka, jossa teatteriväkeä kokoontui. Etenkin vuosituhannen vaihteessa ja 2000-luvun alussa meillä oli kasassa ihana porukka jossa oli paljon innostusta. Tehtiin ja touhuttiin. Siltä ajalta on paljon kauniita muistoja,” Eeva muistelee. ”Myös ihania asiakkaita vuosien varrelta oli paljon.”  

Nyt ”Putskun” tilat etsivät uutta käyttäjää. Mutta onko se käyttäjä sittenkään uusi? Nimittäin klassikkojen ero ei välttämättä olekaan lopullinen, sillä Hyvinkäänkatu 6:n tilat ja idyllinen sisäpiha tarjoavat monia mahdollisuuksia teatterin tekemiseen ympäri vuoden. Myös Eeva ja teatteritoiminta on yhdessä ja jatkuu. 

”Aika näyttää mitä tapahtuu,” toteaa Rentton kiinteistöjohtaja Mika Nurminen arvoituksellisesti.